Europese toetsing voor vergistingsinstallaties

De methode NTA 8777 is gepubliceerd waarmee getoets kan worden of het gistingsproces in de biogasinstallaties voldoende in staat is om ziektekiemen te deactiveren.

Met deze methode – NTA 8777- kan getoetst worden of het proces in vergistings- of composteringsinstallaties leidt tot een eindproduct dat voldoet aan Europese eisen voor de omzetting van dierlijke bijproducten in biogas of compost. Dit is van belang voor de afzet van gistingsresiduen en compost. De methode toetst of het proces voldoende in staat is ziektekiemen te inactiveren.

Met deze test kan een bedrijf aantonen dat de installatie voldoet aan de Europese voorschriften voor het gebruik van dierlijke bijproducten, zoals vastgesteld in de Verordeningen (EG) nr. 1069/2009 en (EG) nr. 142/2011. Het plan is om deze methode ook in Europees verband te ontwikkelen.

NTA 8777 is van toepassing op twee type installaties: vergistingsinstallaties waarin mest en andere dierlijke bijproducten worden verwerkt en composteerinstallaties die dierlijke bijproducten zoals keukenafval en etenresten omzetten.

Lees meer op de website van NEN.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: