Experiment mais zaaien zonder grasland scheuren

Koeien en kansen boer Rijk Baltus heeft zijn mais dit jaar gezaaid op grasland zonder te scheuren. Doel is om de benutting van de mest te verhogen en de uitspoeling te verminderen.

Met het gedeeltelijk scheuren van stroken grasland wil Rijk Baltus de benutting van mest verhogen. Bovendien is de verwachting dat de aardappelteelt erna zo minder last heeft van pok.

Na zorgvuldige mestinjectie, heeft hij alleen de injectiesleuf met mest laten frezen. Vervolgens is op 16 mei in dezelfde werkgang de maïs in deze gefreesde sleuven gezaaid.

Ondanks de droogte staan de  maisplanten twee weken na zaaien er goed op. De mestconcentratie was misschien wel te heftig. Daarom heb ik besloten te gaan beregenen, want de komende dagen wordt het weer lekker warm’, geeft Rijk aan. De planten die boven de grond zijn, staan er goed bij. Omdat het zo droog is en de meeste zaadjes wel kiemden, had een aantal moeite om boven te komen. Beregening zal gaan helpen om ook de laatste planten snel boven te laten komen. Verder constateert de veehouder dat het gras heeft nog wat moeite heeft met afsterven, vooral het festulolium.

Kijk voor meer informatie op de website van de Koeien en Kansen-boeren.

Meer over: Nieuws | Teelt
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: