Export drijfmest binnen EU moet soepeler

Nieuwe regels moeten mestexport van verwerkte en gepasteuriseerde mest binnen de EU soepeler maken. Deze regels houden in dat de ontvangende lidstaat geen toestemming meer hoeft te geven voor verwerkte mest. Het voorstel moet nog wel eerst goedgekeurd worden door de EU-raad en het Europese Parlement.

Daarmee vervalt ook de mogelijkheid voor de lidstaat om voorwaarden te stellen, zoals druksterilisatie. Als de EU-Raad en het EU-Parlement geen bezwaar hebben, gaat de wijziging naar verwachting na deze zomer in.

Bij de export van onverwerkte, verwerkte en gepasteuriseerde mest is veterinaire toestemming van de ontvangende lidstaat nodig. Dit is opgenomen in de Europese regelgeving (Verordening EG nr. 1069/2009 en Verordening EU nr. 142/2011). De lidstaten kunnen voorwaarden aan die verplichte toestemming verbinden. De Duitse deelstaten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen eisen bijvoorbeeld dat de mest druksterilisatie heeft ondergaan. Voor verwerkte, gepasteuriseerde mest gaan deze regels waarschijnlijk veranderen. De toestemming is dan niet meer nodig, en ook de voorwaarden vervallen daarmee. Voor onbewerkte mest verandert er ook na wijziging van de verordening niets. Totdat het voorstel definitief wordt overgenomen en de wijziging in werking treedt, verandert er niets in de huidige gang van zaken met export. Ook de Nederlandse mestregelgeving blijft in alle gevallen gelden.

Nederland werkt onder meer met Duitsland samen om fraude met grensoverstijgende mesttransporten aan te pakken.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: