Fosfaatkringloop sluiten door terugwinning

Zoveel mogelijk fosfaat terugwinnen en exporteren op een milieuverantwoorde manier, dat is de kern van het akkoord dat staatssecretaris van Infrastructuur en milieu, Atsma sloot met 19 bedrijven en instellingen.

Staatssecretaris Atsma wil met het akkoord bereiken dat binnen twee jaar zoveel mogelijk restfosfaat op een milieuverantwoorde wijze in de kringloop worden terug gebracht en geëxporteerd.

Door fosfaat terug te winnen uit rioolwater, slib en huishoudelijk GFT-afval en door mest te verwerken tot producten als kunstmestvervangers en bodemverbeteraars, kan aan een afvalproduct weer een nuttige bestemming worden gegeven. Het levert daarnaast minder afval, minder mest en veel schoner water op.

De 19 deelnemende bedrijven die het akkoord tekenden:

1. LTO-Nederland
2. Royal COSUN
3. Unie van Waterschappen
4. VEWIN & Reststoffenunie
5. Twence Afval en Energie BV
6. van Gansewinkel
7. VION Ingredients
8. NV Slibverwerking Noord-Brabant
9. HVC
10. Thermphos International BV
11. ICL Fertilizers Europe
12. Wageningen UR (University & Research centre)
13. Deltares
14. Nutriënten Management Instituut (NMI)
15. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, mede namens Minister en Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie
16. Biorenewables Business Platform
17. InnovatieNetwerk
18. WASTE
19. Aqua for All
20. Nutrient Platform

Bovenstaande bedrijven hebben gezamenlijk de ambitie om binnen twee jaar een duurzame markt te creëren waarin zoveel mogelijk her te gebruiken fosfaatstromen op een milieuverantwoorde wijze in de kringloop worden teruggebracht en waarbij het secundaire (gerecyclede) fosfaat – zo lang er sprake is van een overschot op de Nederlandse markt – zoveel mogelijk wordt geëxporteerd om elders een bijdrage te leveren aan bodemverbetering en voedselproductie. Daarmee wordt invulling gegeven aan de creatie van een grondstoffenrotonde.

Lees hier het hele ketenakkoord.

Bekijk hier een filmpje over ThermPhos.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: