Het Oosten van China verspilt stikstof

Als de stikstofgift over de verschillende gebieden in China beter verdeeld zou worden levert dit een hogere opbrengst - 52 miljoen ton - van de graanproductie in heel China op. Dit heeft de Chinese onderzoeker Wang uitgerekend.

In het rijke oosten van China strooien de akkerbouwers meer dan 180 kilo stikstof per hectare op hun land. De overtollige stikstof wordt niet opgenomen door de gewassen, maar vervuilt het grondwater en de lucht. In het armere westen van China ligt het stikstofgebruik onder de 100 of zelfs 50 kilo per hectare per jaar. Als de oostelijke provincies het kunstmestgebruik beperken tot 180 kilo per jaar, kan het restant – 1,2 miljoen ton stikstof – naar de armere landbouwgebieden. Dat levert daar een extra graanproductie op van 52 miljoen ton, rekent Wang uit.

China produceert nu zo’n 500 miljoen ton graan per jaar, de Europese Unie zo’n 130 miljoen ton. Het inefficiënte gebruik van stikstof is een van de belangrijkste limiterende factoren in de Chinese voedselvoorziening.

Meer over: Nieuws | Teelt
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: