Nieuwe fosfornormen vleesvarkens

Minder fosfaat in het milieu, door afstemming van fosforaanzet en behoefte van het vleesvarken, is de doelstelling achter het onderzoek dat Wageningen UR gaat uitvoeren in opdracht van het Productschap Vee en Vlees, Diervoeder en het ministerie van EL&I. De kosten voor het onderzoek bedraagt € 270.000.

De fosfaatuitstoot van de Nederlandse veehouderij moet worden verlaagd. Door de fosfaatbenutting (efficiëntiegetal) te verbeteren en de uitscheiding per dier te verminderen, kan worden voorkomen dat hiervoor de veestapel moet worden verkleind. De benutting wordt berekend uit de opname via het voer en de vastlegging (retentie) in het dier. De vastlegging in het dier wordt momenteel gebaseerd op gegevens uit de jaren ’90. Door veranderingen in groeicapaciteit, lichaamssamenstelling (vleespercentage) en voersamenstelling kunnen veranderingen zijn opgetreden. Daarom is het noodzakelijk de P-vastlegging bij de huidige varkens, in het bijzonder bij beren, te bepalen. Om de fosfaatuitscheiding te verlagen, moet de aanvoer van P in het voer worden verminderd, zonder dat dit ten koste gaat van de groei of het beenwerk van de varkens. Dit vereist dat de behoefte van de dieren en de relatie tussen de opname en vastlegging van fosfor nauwkeurig bekend is.

In dit project, uitgevoerd met zeugjes en beertjes, krijgen de dieren van 25 tot 125 kg levend gewicht voeders met een verteerbaar P-gehalte van 50, 70, 90, 110 of 130% van de berekende behoefte. Bij een gewicht van 50, 80 en 125 kg wordt een deel van de dieren geslacht. In de drie gewichtstrajecten 25-50 kg, 50-80 kg en 80-125 kg wordt de groei, de karkasaanzet, de calcium- en fosforretentie en de botkwaliteit bepaald en gerelateerd aan de P-opname. Met deze informatie kunnen actuele adviezen gegeven worden voor het verteerbaar fosforgehalte in het voer en het forfaitaire P-gehalte in vleesvarkens bij slachten, waarbij ook duidelijk wordt of hierbij onderscheid gemaakt moet worden tussen zeugjes en beertjes. Voedernormen en forfaitaire gehalten zullen worden aangepast als de uitkomsten van dit project hiertoe aanleiding geven. Op deze manier kan dit project bijdragen aan een verbetering van de P-benutting in de varkenshouderij.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: