NVV wil uitstel uitrijperiode

Door de vele regenval in juli en begin augustus liggen de oogstwerkzaamheden achter op schema en hierdoor is volgens de Nederlandse Vakbond van Varkenshouders uitstel van de uitrijperiode van dierlijke mest gewenst.

De uitrijperiode voor dierlijke mest eindigt voor zand en lossgronden op 1 september en voor klei- en veengronden op 16 september.

Aangezien er in juli twee keer zoveel dan normaal regen is gevallen, lopen de oogstwerkzaamheden achter op schema ten opzichte van voorgaande jaren.

Volgens de NVV is hierdoor uitstel gerechtvaardigd. 

Het Ministerie heeft in het verleden een aantal randvoorwaarden gehanteerd voor een eventueel uitstel: het uitstel moet landbouwkundig noodzakelijk zijn en extreme weersomstandigheden moeten het uitstel rechtvaardigen. Daarnaast mag het geen negatieve effecten voor het milieu hebben.

Of staatssecretaris Bleker toestemming zal verlenen voor verlenging hangt mede af van de beoordeling van de Technische Comissie Bodem (TCB) die in juni dit jaar een negatief advies uitbracht voor een langere uitrijperiode wegens het grotere gevaar op uitspoeling in het najaar.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: