PAS kost 85 miljoen

De kosten om de stikstofbelasting op de Nederlandse Natura 2000-gebieden te verminderen kost ongeveer 85 miljoen euro, blijkt uit een tussenrapportage van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

Extra maatregelen die tot aan 2018 genomen moeten worden om stikstofbelasting op de Nederlandse Natura 2000-gebieden te verminderen, kosten circa 85 miljoen euro. De provincies willen samen 3735 hectare landbouwgrond aankopen. Deze wordt omgevormd tot natuur of moet als buffergebied gaan dienen. De cijfers komen uit een tussenrapportage van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Met deze aanpak willen het Rijk en de provincies ruimte houden voor ontwikkeling van veehouderij binnen de Europese natuurdoelstellingen.

Van de Nederlandse Natura 2000-gebieden zijn er 12 waar aanpassing van de natuurdoelstelling nodig is of waar meer natuurontwikkeling moet komen. In rond 20 gebieden komt de ontwikkelruimte die er is niet overeen met de behoefte van de omliggende veehouderijbedrijven. In Friesland is het gebied de Alde Feanen een aandachtsgebied. Daar moet de waterkwaliteit verbeteren. In Groningen gaat het om het Lieftinghsbroek, waar het natuurdoeltype blauwgrasland ter discussie staat.

Meer over: Dier | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: