Rabobank-directeur: Het is nu tijd voor actie

Wim Thus, afdelingsdirecteur Landbouw van Rabobank Nederland, is positief over de toekomst van de Nederlandse melkveehouderij, maar er moet aan diverse voorwaarden worden voldaan om bestaansrecht te houden. Op de algemene ledenvergadering van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) noemde hij onder andere de mineralenbalans en weidegang. “We praten in Nederland al dertig jaar over mest. Het is nu tijd voor actie.”

Derogatie zou met de huidige cijfers volgens Thus niet worden binnengehaald. Hij wees erop dat meer dan de helft van de Nederlandse melkveebedrijven een fosfaatoverschot heeft. De Nederlandse veestapel stootte in 2010 178,9 miljoen kilo fosfaat uit, 4,1 miljoen kilo meer dan in 2009. De groei zit vooral bij het rundvee. Dat produceerde in 2010 96,2 miljoen kilo fosfaat, een toename van 4,2 miljoen kilo (+4,6 procent).

De melkveesector moet volgens Thus, samen met de andere veesectoren, nu echt werk gaan maken van instrumenten als de bex, het voerspoor en mestverwerking. “Sla als veehouderij de handen in elkaar.”

Lees meer op agd.nl.

Meer over: Dier | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: