Stikstofgebruiksruimte

De Stikstofgebruiksruimte geeft aan hoeveel stikstof u in totaal per hectare per jaar mag gebruiken. Van dierlijke mest en andere organische meststoffen telt daarbij alleen de werkzame stikstof mee. De stikstofgebruiksnorm verschilt per grondsoort, per gewas en soms per ras.

U berekent de gebruiksruimte voor de stikstofgebruiksnorm als volgt:
beteelde oppervlakte landbouwgrond met een specifiek gewas x stikstofgebruiksnorm

Deze berekening maakt u voor alle verschillende gewassen die u teelt en per grondsoort. De uitkomsten van deze berekeningen telt u op en zo krijgt u de totale gebruiksruimte voor uw bedrijf.

Oppervlakte landbouwgrond
U rekent met de oppervlakte landbouwgrond die op 15 mei bij uw bedrijf in gebruik is.

Stikstofgebruiksnorm
De stikstofgebruiksnorm verschilt per gewas en per grondsoort. U kunt de normen vinden in Tabel 1 Stikstofgebruiksnormen. Voor verschillende consumptie- en pootaardappelrassen geldt een hoge of lage stikstofgebruiksnorm, deze kunt u vinden in Tabel 1a en 1b. Voor suikerbieten en aardappelen voor de fritesverwerkende industrie zijn er extra stikstofgebruiksnormen. Onder Stikstofdifferentiatie kunt u lezen wanneer u mag rekenen met deze extra normen.

Op de Grondsoortenkaart Nederland kunt u zien uit welke grondsoorten uw percelen bestaan.

Volgteelt

Begint u na de eerste teelt met een andere teelt, dan kunt u ook deze volgende teelt meenemen in de berekening van de totale stikstofgebruiksruimte voor uw bedrijf. Per volgteelt kunt u een stikstofgebruiksnorm meetellen. Voor enkele gewassen mag u de norm pas meetellen in het jaar van oogsten. Als in de tabel een aparte norm is opgenomen voor een volgteelt, dan moet u die gebruiken. In andere gevallen kunt u rekenen met de norm die zou gelden wanneer het om een eerste teelt gaat. Dit geldt niet voor gewassen waarbij ‘meermalige oogst’ is vermeld. Voor deze gewassen geldt de norm voor het hele jaar en niet per teelt.

Let op! Als u na de teelt van maïs een groenbemester, tijdelijk grasland of een verplicht vanggewas teelt, mag u voor deze volgteelt geen extra stikstofgebruiksnorm meetellen.

Voorbeeld

Een bedrijf met derogatie heeft 30 hectare grasland met beweiding op klei en 10 hectare maïs op zand.

30 ha grasland (met beweiding) x 310 kilo stikstof per ha = 9.300 kilo stikstof
10 ha maïsland (bedrijf met derogatie) x 160 kilo stikstof per ha = 1.600 kilo stikstof

Stikstofgebruiksruimte = 10.900 kilo stikstof

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: