Budget SDE+ 2012 in een dag overschreven

Op de eerste dag zijn er 489 initiatieven aangemeld voor de eerste fase van de SDE+ subsidie voor 2012. Het subsidiebedrag van de aanvragen is 2 miljard, terwijl het beschikbare budget 1,7 miljard is.

De 489 initiatieven kunnen genoeg energie leveren voor 250.000 huishoudens. Of alle aanvragen ook daadwerkelijk gerealiseerd worden hangt mede af van de beoordeling van Agentschap NL of de aanvragen aan de gestelde voorwaaden voldoen. De meeste aanvragen waren voor zonne-energie en voor mestvergisting.

SDE+-subsidie
De SDE+ is een exploitatiesubsidie. Dat wil zeggen: producenten ontvangen subsidie voor de opgewekte duurzame energie en niet voor aanschaf van de productie-installatie, zoals bij een investeringssubsidie. De SDE richt zich op bedrijven en (non-profit)instellingen die duurzame energie willen produceren. De kostprijs van duurzame energie is hoger dan die van grijze energie. De productie van duurzame energie is dan ook niet altijd rendabel.
De SDE+ vergoedt het verschil tussen de kostprijs van grijze energie en die van
duurzame energie over een periode van 5, 12 of 15 jaar, afhankelijk van de technologie. De hoeveelheid subsidie is afhankelijk van de hoeveelheid geproduceerde duurzame energie.

Gefaseerd
De SDE+ gaat gefaseerd open. In 2012 worden vijf fasen opengesteld in de periode 13 maart, 9.00 uur tot 27 december 2012, 17.00 uur. Iedere fase heeft een maximum basisbedrag dat oploopt van 7 €ct/kWh (omgerekend 48,27 €ct/Nm3 of 19,444 €/GJ) in fase 1 tot 15 €ct/kWh (omgerekend 103,5 €ct /Nm3 of 41,67 €/GJ) in fase 5.

Subsidieplafond
Er is één subsidieplafond vastgesteld voor alle categorieën samen. In 2012 is 1,7 miljard beschikbaar om projecten te ondersteunen. Indien op een dag meer aanvragen binnenkomen dan er nog budget beschikbaar is, worden de aanvragen gerangschikt op volgorde van basisbedrag. De aanvraag met het laagste basisbedrag is als eerste in de rangschikking. Als de budgetgrens valt tussen aanvragen met een gelijk basisbedrag, wordt onder deze aanvragen geloot. Het basisbedrag wordt voor alle categorieën uitgedrukt in €/GJ in één decimaal.

Lees meer op de site van de Rijksoverheid >>

Lees meer over SDE+ 2012 >>

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: