Concept PAS op hoofdlijnen werkbaar

De Commissie voor de milieueffectrapportage constateert dat de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) op hoofdlijnen een juiste en werkbare aanpak is. Tegelijk constateert de Commissie dat het van de verdere invulling afhangt of de doelen van de PAS gehaald worden en dat er nog veel werk verzet moet worden om tot een houdbare PAS te komen.

Evenals de eerdere voorlichting van de Raad van State noemt het advies van de Commissie een aantal punten voor nadere uitwerking zoals de verdeling van ontwikkelingsruimte, de monitoring, de bijsturingmogelijkheden en de bevoegdheidsverdeling. Dit zijn belangrijke punten en deze punten heeft staatssecretaris Bleker ter hand genomen bij het uitwerken van de definitieve PAS.

Definitieve PAS
`Mijn ambitie is om de PAS snel maar ook zorgvuldig tot een goed einde te brengen´, aldus Bleker. Het advies van de Commissie zal ik – net als de voorlichting van de Raad van State- betrekken bij het proces van verdere uitwerking. Zo wil ik komen tot een definitieve PAS waarmee houdbare vergunningen kunnen worden verstrekt, verslechtering gestopt en de natuurdoelen dichterbij worden gebracht.

Verder overleg PAS
Ik ben me er van bewust dat nog het nodige moet gebeuren om tot een definitieve PAS te komen. Met de uitwerking die plaatsvindt en met de inspanning van alle betrokken partijen, vertrouw ik er op dat er een werkbare PAS tot stand komt. Begin oktober ben ik voornemens bestuurlijk overleg te voeren met de provincies en de Unie van Waterschappen over financiën en ontwikkelingsruimte en maak ik afspraken over het verdere proces van de PAS.

Lees de brief van Bleker naar de Tweede Kamer >>

Lees het gehele rapport van de adviescommissie over de PAS >>

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: