Eindejaarstips 2012 – 2013

Het jaar 2012 zit er weer bijna op, dit betekent dat ook de mestboekhouding van 2012 afgesloten dient te worden. Mestportaal zet de belangrijkste punten voor u op een rij en geeft inzicht in de wijzigingen in de wet- en regelgeving voor 2013.

Afronden administratie

  • De gemiddelde veebezetting van graas- en staldieren berekenen en vastleggen in uw administratie.
  • Alle aan- en afvoergegevens van stal- en graasdieren vastleggen in uw mestboekhouding.
  • Alle voorraden, aan- en afvoer van meststoffen vastleggen in de administratie (per mutatie). Leg ook de onderbouwing van voorraden vast.
  • Alle voervoorraden vastleggen bij deelname aan de Bedrijfs Specifieke Excretie (BEX) en bedrijven met staldieren. Zorg dat deze voorraden overeenkomen met uw financiële administratie.
  • De mestproductie van graasdieren berekenen.
  • De mestproductie van staldieren berekenen.
  • De mestproductie volgens BEX berekenen.
  • De gegevens van grond vastleggen in de administratie (kopie Gecombineerde opgave).
  • Gebruiksnormen berekenen op basis van het werkelijke grondgebruik en afstemmen met het gebruik van meststoffen.
  • Aanvullende gegevens voor 1 februari 2012 doorgeven aan Dienst Regelingen. Dit geldt met name voor bedrijven met staldieren en/of derogatie. Deze bedrijven moeten aanvullende gegevens verstrekken aan Dienst Regelingen. Het niet tijdig indienen van deze gegevens kan zonder aanmaning leiden tot een boete of het opleggen van een dwangsom.

Fosfaatverrekening

Agrarisch ondernemers kunnen onder bepaalde voorwaarden een hogere fosfaatgebruiksnorm toepassen: fosfaatverrekening. Wilt u hier voor 2012 gebruik van maken, dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Dit kan tot en met 31 december 2012.

De hogere fosfaatgebruiksnorm die u mag gebruiken is maximaal 20 kilo fosfaat per hectare bouwland per jaar. U moet dan de extra hoeveelheid fosfaat het volgende jaar volledig compenseren. Het is niet mogelijk om twee opeenvolgende jaren gebruik te maken van fosfaatverrekening.

Lees meer over fosfaatverrekening >>

Bodemmonsters
Grondmonsters voor derogatie voor het jaar 2013 mogen op 1 februari 2013 niet ouder zijn dan vier jaar. Alleen grondmonsters met een analysedatum van na 1 februari 2009 kunnen gebruikt worden voor het bemestingsplan 2013. Controleer daarom of uw grondmonsters nog geschikt zijn en laat zo nodig nieuwe monsters nemen. Daarmee voorkomt u dat uw bemestingsplan niet tijdig kan worden opgesteld.

Wijzigingen gebruiksnormen 2013

De fosfaatgebruiksnormen worden in 2013 aangescherpt voor bouwland. Voor grond met een Pw waarde Neutraal (36- 55) gaat de norm van 70 naar 65 kilogram fosfaat per hectare, voor grond met een hoge Pw waarde (> 55) gaat de norm van 65 naar 55 kilogram fosfaat per hectare.

Fosfaatgebruiksnormen >>

De stikstofgebruiksruimte blijft in 2013 gelijk aan 2012.

Stikstofgebruiksnormen >>

Derogatie 2013

Als u wilt deelnemen aan de Derogatie, moet dit voor 1 februari 2013 doorgegeven worden. 

Lees meer >>

Uitrijdperiode 2013

Voor het gebruik van dierlijke meststoffen en zuiveringsslib gelden verschillende uitrijdperioden. Deze zijn afhankelijk van de mestsoort, de grondsoort en of er sprake is van grasland of bouwland. De uitrijdperioden in deze tabel gelden niet als de bodem bevroren, besneeuwd of met water verzadigd is. Ook mag geen mest worden aangewend als de bodem wordt bevloeid, beregend of geïnfiltreerd.

De uitrijperioden voor 2013 zijn gelijk aan de uitrijperioden in 2012. 

Bekijk hier de uitrijdtabel voor 2013 >> 

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: