Extra controles op mest uitrijden

De Nederlandse voedsel en waren autoriteit (NVWA) heeft extra controles ingezet om toe te zien op een juiste manier van mest uitrijden. De verantwoordelijkheid ligt bij diegene die de mest uitrijdt en laat uitrijden. De mest moet in de grond of ondergewerkt worden, zonder dat er geen kans is op uit- en afspoeling.

Nu de vorst langzaam uit de grond gaat, willen veel veehouders mest uitrijden om de overvolle kelders leeg te rijden. Er is veel onduidelijkheid wanneer het mest uitrijden nu wel of niet mag. De wetgeving geeft aan dat bij geheel of gedeeltelijk bevroren grond er geen mest uitgereden mag worden. Ook bij een met water verzadigde grond mag er geen mest uitgereden worden. In een gesprek met Dienst Regelingen en de NVWA blijkt dat als de mest netjes ondergewerkt is, het geen probleem is om mest uit te rijden.
Let op dat het resultaat geldt, ook al is de vorst uit de grond, dan nog moet de drijfmest netjes in de grond ingewerkt zijn. De NVWA heeft extra teams ingezet, maar ook de politie is bevoegd om controles uit te voeren.

Lees meer in de mestportaal analyse van deze week.

LTO heeft een document opgesteld met een aantal adviezen waar op te letten bij mest uitrijden, bekijk hier het document.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: