Huidige normen contaminanten en pathogenen handhaven

De Technische Commissie Bodem vindt dat er eerst meer gedegen onderzoek nodig is voor de Nederlandse situatie voordat de nieuwe Europese normen voor contaminanten en pathogenen in meststoffen ingevoerd wordt.

De TCB heeft advies uitgebracht om de huidige normen voor contaminanten in meststoffen voorlopig te handhaven en niet de Europese normen in te voeren die later wellicht weer aangescherpt dienen te worden.

De ontwikkelingen in de Europese Unie kunnen van grote invloed zijn op de Nederlandse regelgeving en de import- en exportmogelijkheden voor meststoffen. De TCB vindt dat een gedegen evaluatie moet worden uitgevoerd van normen voor contaminanten in meststoffen.

Het ligt dan voor de hand om de huidige normen voorlopig te handhaven omdat het ongewenst is om Europese normen in te voeren, die mogelijk later in Nederland moeten worden verscherpt als gevolg van de resultaten van de in Nederland uitgevoerde evaluatie. Anderzijds vindt nu al accumulatie plaats van koper- en zinkgehaltes in landbouwbodems en is verdere accumulatie niet gewenst omdat dit kan leiden tot een verslechtering van de kwaliteit van bodem, grond- en oppervlaktewater en  landbouwgewassen

Lees het complete rapport >>

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: