Mestcontroles 2010 afgerond

De mestcontroles van Dienst Regelingen (DR) voor 2010 zijn afgerond. Ondernemers en mestvervoerders leefden de regels goed na, wel werden er in totaal 114 boetes opgelegd.

Volgens de mestregels zijn ondernemers verplicht een administratie bij te houden. De gebruiksnormen geven de maximale hoeveelheid stikstof en fosfaat aan die gebruikt mag worden voor het bemesten van de landbouwgrond.
 
Boetes
DR en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleerden alle bedrijven, in totaal zo’n 80.000 voor de mestwet. Daarbij zijn zo’n 1650 bedrijven nader onderzocht. Uiteindelijk zijn 95 boetes opgelegd voor overtreding op de gebruiksnormen en 19 boetes voor overtreding op de verantwoordingsplicht.

Grote overtredersDe nadruk op de handhaving van het mestbeleid ligt op het aanpakken van grote overtreders. Eén mesttransporteur heeft over het jaar 2010 een half miljoen euro aan boetes opgelegd gekregen. Met deze zware overtredingen is er een groter risico op schade aan het milieu. Een aantal grote mestovertreders wordt inmiddels strafrechtelijk vervolgd.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: