Mestportaal analyse week 12: Voorjaar begint met gelijkblijvende mestprijzen

De Mestportaal notering van week 12 blijft deze week gelijk met een mestprijs van 4 tot 6 euro toe. Vraag en aanbod van mest lijken nu op elkaar afgestemd en hierdoor zakken de prijzen deze week niet verder. Het lijkt erop dat dit jaar, net als vorig jaar, een kort voorjaar in het verschiet ligt. In deze korte periode moet het grootste gedeelte van de drijfmest en gewassen de grond in.

Van angst dat er niet voldoende mest op de kopakkers geleverd kan worden is nu nog geen sprake. Wel is de wettelijke uitrijperiode van mest dit jaar korter en hierdoor zal de meeste drijfmest in het voorjaar uitgereden worden. Het akkerbouwseizoen voor het zaaien en poten loopt tot ongeveer begin mei en dan moet ook de meeste mest in de grond zitten. De afspraken die nu gemaakt worden lopen dan ook tot die periode en intermediairs wachten dan af wat de prijzen na het voorjaar gaan doen.

Vroeg seizoen
Het voorjaar is nu officieel begonnen en de meeste akkerbouwers staan te trappelen om op het land te beginnen, zeker als het zonnetje blijft schijnen. Voor een aantal akkerbouwers is het akkerbouwseizoen al vroeg begonnen. Vroeg poten en zaaien heeft als resultaat een langer groeiseizoen, toch is er nog kans op structuurbederf als er met groot materiaal het land opgegaan wordt. Een goede drukverdeling is bij mest uitrijden dan ook van groot belang.

Meer over: Mestnotering | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: