Mestportaal analyse week 16: voldoende mestaanbod en mestprijzen gelijk

De mestportaal notering van week 16 blijft deze week gelijk op 4 euro. Er is nog voldoende aanbod van mest terwijl het einde van het voorjaarsseizoen nadert. De verwachting is dat de mestprijzen tot mei niet meer zullen dalen of stijgen. De regen zorgt voor de zaaiwerkzaamheden op kleigronden voor een pas op de plaats, maar geeft ook weer tijd om de silo’s met mest te vullen.

De komende twee weken blijft het nog spannend of alle mest op de plaats terecht komt. Eind april zal het grootste gedeelte van de mest uitgereden zijn doordat dan alle gewassen in de grond zitten. De vraag is of er nu voldoende opslagen zijn om alle mest die in het najaar niet uitgereden kan worden, wegens het verkorte uitrijseizoen en de strengere regelgeving, tot volgend jaar is op te slaan. Mestopslagen mogen normaal gesproken alleen op bouwblokken gebouwd worden en akkerbouwers willen de opslagen liever naast de percelen en veehouders hebben vaak het bouwblok nodig voor de stallen.

Rijtijdenwet
Om alle mest op de plaats te krijgen moeten transporteurs nog steeds dag en nacht rijden. Hier ligt dan ook de beperking, mede doordat ook de mesttransporten zich aan de wetgeving van de rij- en rusttijden moeten houden en dat betekent dat een chauffeur in twee weken tijd niet meer dan 90 uur mag rijden.

Meer over: Mestnotering | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: