Mestportaal analyse week 8: te rustig op mestmarkt

De Mestportaal notering voor deze week blijft ongewijzigd. De mestprijzen blijven op het voorjaarsniveau van rond de 6 euro voor vleesvarkensmest hangen. Wel worden er ook partijen mest aangeboden tussen de 6 en 9 euro toe. Nieuwe afspraken voor mestafzet met afnemers zijn hierdoor lastig te maken, daarom is het nog vrij rustig op de mestmarkt, te rustig volgens een aantal intermediairs.

Varkenshouders houden de mest nog even vast om voor lagere ophaalprijzen te kunnen afzetten. Hierdoor blijft er een zekere spanning tussen het aanbod en de vraag. Het seizoen voor mest uitrijden is nu voorzichtig begonnen en eindigt dit jaar voor bouwland al op 1 augustus. Hierdoor zal de meeste drijfmest door akkerbouwers in het voorjaar uitgereden worden. De mest die momenteel uitgereden wordt is rundveedrijfmest, vooral van veehouders die op eigen grasland mest uitrijden en hierdoor wat lucht in de volle kelders krijgen.

Let op extra controles mest uitrijden
Nu de vorstperiode ten einde is kunnen veehouders en loonwerkers beginnen met mest uitrijden. In een groot gedeelte van Nederland zit er nog vorst in de grond en dat veroorzaakt dat het water niet kan wegzakken. De wetgeving geeft aan dat  ook op grond dat volledig verzadigd is met water mest uitrijden niet is toegestaan. De NVWA en de milieupolitie hebben extra controleurs ingezet om hierop toe te zien. Via de GPS melding kan de NVWA precies nagaan waar een mestvervoerder mest aan het lossen is en controleert dan wat de afnemer ermee gaat doen. De NVWA geeft aan dat bij het mest uitrijden het resultaat geldt, de mest moet netjes in de grond zijn ingewerkt.

Lees meer over het netjes onderwerken van de mest >>

Meer over: Mestnotering | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: