Mestprobleem nog lang niet opgelost

Veehouders en mestdistributeurs/-verwerkers moeten zich meer vraaggericht opstellen, gebruikers van mest moeten actief gaan sturen. In het kader van ketenverantwoordelijkheid zouden afnemers van landbouwproducten, dieren, melk en eieren ook mee moeten gaan sturen. Dit schrijft CLM in haar rapport van mestbeleid naar bemestingsbeleid.

Bij alle partijen bestaat grote behoefte aan een blijvende oplossing. Nodig daarvoor is evenwicht op de mestmarkt, zodat gebruikers weer gaan betalen voor waardevolle, al dan niet bewerkte dierlijke mest. Dat bevordert een optimaal gebruik met lage emissies. Als de overheid evenwicht krachtig stimuleert, kan de sector de resterende verantwoordelijkheden op zich nemen.

In het rapport ‘Van mestbeleid naar bemestingsbeleid’ beschrijft CLM welke aanpak nodig is voor een effectieve, vraaggestuurde mestmarkt. Elke partij heeft daarbij een verantwoordelijkheid:
• De overheid zorgt voor een evenwicht tussen vraag en aanbod van mest.
• Mestdistributeurs en -verwerkers zijn faciliterend aan akkerbouwers en veehouders.
• Gebruikers van mest geven sturing aan mestbe- en –verwerking.
• Ketenpartijen nemen een verantwoord mestgebruik in hun MVO-beleid op.

Zo wordt dierlijke (bewerkte) mest weer een waardevolle grondstof die duurzaam wordt gebruikt. Niet omdat het moet van de overheid, maar omdat boeren en ketenpartijen dat zelf het beste vinden.

Lees persbericht >>

Lees complete rapport >>

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail:
Lees ook