NVV: op termijn minder mestafzetkosten

Het nieuwe mestbeleid is een uniek moment om de mestmarkt te laten kantelen en om mineralen te verwaarden. Op termijn zal de kostenpost mestafzet kleiner worden en is er geen kostenpost meer voor dierrechten, aldus Wyno Zwanenburg van de NVV.

Op grote lijnen is de NVV tevreden met het nieuwe mestbeleid dat staatssecretaris Bleker naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De NVV is samen met LTO vanaf het eerste moment betrokken geweest bij de nieuwe mestplannen en heeft hierdoor een behoorlijke stempel kunnen drukken op de aankomende regelgeving die per 1 januari 2013 ingaat.

Dierrechten en mestafzet
Zwanenburg ziet in dit beleid een goede oplossing voor het mestprobleem. Er wordt niet meer gekeken naar sectoren, maar naar gebruik en afzet van mineralen en daar valt mestproductie van alle diersoorten onder. Nu heeft de varkens- en pluimveesector te maken met dierrechten en dure mestafzet. Verplichte mestverwerking zal een omslag geven in deze mestafzetkosten en de druk op de mestmarkt afnemen.

Verhandelbaar
Het kunnen verhandelen van verwerkingsovereenkomsten (vvo) is volgens Zwanenburg nog een belangrijk punt van discussie. Bijvoorbeeld een varkenshouder in Groningen met voldoende afzetmogelijkheden in de regio kan dan de verwerkingsplicht afkopen, maar betaald wel mee aan de totale kosten van mestverwerking. De NVV maakt zich daarom sterk om de verwerkingsovereenkomsten verhandelbaar te maken, zodat er zo min mogelijk transport nodig is vanuit veearme gebieden naar gebieden met verwerkingscapaciteit die veelal in veedichte gebieden aanwezig zijn of komen. Ook in veearme gebieden zal de druk van de mestmarkt gaan en hierdoor zullen ook in de veearme gebieden de mestafzetkosten gaan dalen volgens Zwanenburg. Hierdoor is een uitzondering van mestverwerking bij afzet binnen een 30 kilometer zone ook niet noodzakelijk.

Vergunningen
Momenteel wordt er al 12 procent van het fosfaat van varkensmest de grens over gebracht, en door nieuwe initiatieven van mestverwerkers zal dit nog meer worden. Hierdoor vindt Zwanenburg het dan ook belangrijk dat er vanuit de overheid druk wordt uitgeoefend op de lokale overheid voor de realisatie van nieuwe mestverwerkingsinstallaties en de daarbijbehorende vergunningen. 

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: