Toelating mineralenconcentraat laat op zich wachten

Het wijzigen van de Europese Meststoffenverordening zal nog enkele jaren duren, vandaar dat Bleker zich gaat inzetten om in de nieuwe nitraatrichtlaan voor de jaren 2014 tot en met 2017, een voorziening te treffen voor het gebruik van mineralenconcentraat bovenop de gebruiksnorm voor dierlijke mest.

De Europese Commissie is wel voornemens om de Meststoffenverordening te herzien, zodanig dat mineralenconcentraten onder de verordening valt, vertelt demissionair staatssecretaris Bleker in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij de voortgang van het nieuwe mestbeleid toelicht.

Wijzigingen in de Nitraatrichtlijn voor de jaren 2014 tot en met 2017, zoals een voorziening treffen voor het gebruik van het mineralenconcentraat bovenop de gebruiksnorm voor dierlijke mest, vereist instemming van de Europese Commissie en een gekwalificeerde meerderheid van de EU-lidstaten.

Tevens wil Bleker het aantal pilotbedrijven uitbreiden van 8 naar 10 producenten. Bij uitbreiding van het aantal deelnemende producenten zal spreiding over het land en veehouderijsectoren als criterium gelden. Dit naar aanleiding van een motie van CDA-kamerlid Ger Koopmans.

Lees de kamerbrief over de voortgang van het nieuwe mestbeleid >>

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: