Verplichte administratie bij mestscheiding op eigen erf

Bij mestscheiding op het eigen bedrijf hoort een uitgebreide administratie. Voorkom boetes door uren vast te leggen en de juiste werkingscoëfficiënten te gebruiken.

Wanneer u mestscheiding op uw bedrijf toepast, bent u verplicht een goede administratie bij te houden. Leg hierin de volgende zaken vast:

•gegevens en eigenschappen van de mestscheider;
•datum mestscheiding, gedraaide uren mestscheider en hoeveelheid verwerkte drijfmest;
•hoeveelheid en samenstelling van de dunne en dikke fractie.

De hoeveelheid en samenstelling zijn meestal niet exact te bepalen. U zult hiervan een zo goed mogelijke inschatting moeten maken.

Werkingscoëfficiënt
Wanneer u dikke en/of dunne fractie gebruikt op uw eigen grond, moet u rekening houden met de juiste werkingscoëfficiënt (w.c.). Voor de dunne fractie geldt een w.c. van 80%. Voor de dikke fractie is deze afhankelijk van een aantal criteria. De w.c. is te vinden in tabel 3 van de Tabellenbrochure.

Opslag gescheiden fracties
Wanneer u de dunne fractie mengt met drijfmest geeft de wet aan, dat u voor het gehele mengsel moet rekenen met de hoogste w.c. Dit kan betekenen, dat u hierdoor behoorlijk minder stikstofkunstmest aan kunt kopen. Of deze regel in de praktijk ook zo gehandhaafd gaat worden, is nog niet duidelijk.

Sla om deze reden de afzonderlijke fracties zoveel mogelijk apart op om discussie te voorkomen.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: