Besluit over derogatie in december

Het nitraatcomité van de Europese Commissie van milieu neemt naar verwachting in december een besluit over het verlenen van nieuwe derogatie aan Nederland. Die verwachting spreekt het ministerie van Landbouw uit.

Het ministerie en de Europese Commissie zijn al een tijd in onderhandeling over het vijfde actieprogramma nitraat. Het programma dat van 2014 tot en met 2017 van kracht is. Er wordt beoordeeld of het huidige actieprogramma voldoende resultaat heeft geboekt om de norm van 50 milligram nitraat per liter grondwater te behalen en of de maatregelen in het nieuwe mestbeleid voldoende zijn om het doel verder te bereiken. Pas als de Europese Commissie instemt met het nieuwe mestbeleid, zal het nieuwe verzoek voor derogatie worden besproken dat vervolgens ter stemming zal worden voorgelegd aan het nitraatcomité.

Nederland kreeg de afgelopen jaren ook derogatie, waardoor graasdierenhouders onder voorwaarden in plaats van 170 kilo, 250 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare mochten aanwenden.

De Europese Commissie heeft al laten weten dat ze een voorkeur heeft voor aanpak van de nitraatproblemen bij de bron. Mestverwerking, de oplossing waar Nederland op inzet, wordt door de Commissie gezien als laatste optie. 

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: