CDA wil snel duidelijkheid over mestverwerking

De voortgang van de verplichte mestverwerking per 1 januari 2014 baart het CDA zorgen. Tweede Kamerlid Jaco Geurts stelt daarom vragen aan staatssecretaris Sharon Dijksma. Geurts wijst erop dat de problemen met vergunningen een goede start van de mestverwerkingplicht in de weg staat.

Het CDA vindt dat , na het uitstellen in 2013, de ingangsdatum 1 januari 2014 moet zijn. Voor loonwerkers, landbouwers en verwerkers is duidelijkheid nodig.

Derogatie

Naast de mestverwerkingplicht zijn ook nog steeds de onderhandelingen in Brussel bezig met betrekking tot de derogatie. Geurts vraagt in zijn brief aan Dijksma of de regering kan aangeven hoe ver het staat in die onderhandeling ten aanzien van derogatie voor meerdere mestsoorten en derogatie voor meerdere soorten bedrijven en teelten.

Mineralenconcentraat

“ Het mag duidelijk zijn dat de leden van de CDA fractie de goedkeuring van de Europese Commissie voor een toekomstige permanente voorziening voor het gebruik van mineralenconcentraten die niet meer gedefinieerd worden als dierlijke meststoffen mede cruciaal achten voor het welslagen van de gewijzigde meststoffenwet”, laat Geurts in de brief weten. Hij stelt voorop dat hij voorstander is van verplichte mestverwerking, zodat voldaan kan worden aan de Nitraatrichtlijn en zodat de verwerking en het efficiënt gebruik van mineralenconcentraten een impuls krijgt.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail:
Lees ook