Dijksma: geen nieuwe proef bovengronds uitrijden

Sharon Dijksma, Staatssecretaris van Economische Zaken, verleent voorlopig geen toestemming voor het verlengen van een proef met bovengronds uitrijden van mest. Dat liet zij weten in een reactie op een motie van de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer steunde de motie van de SP, waarin om voortzetting van het onderzoek wordt gevraagd. Echter, Dijksma meent dat ze de motie niet kan uitvoeren, omdat de onderhandelingen met de Europese Commissie over het verkrijgen van een nieuwe derogatie van de normen voor het uitrijden van mest zou kunnen bemoeilijken.

De Europese Commissie volgt Nederland momenteel kritisch als het gaat om maatregelen in het mestbeleid. Dijksma wil het risico niet lopen dat Nederlandse veehouders de mogelijkheden voor een derogatieverzoek na dit jaar verliezen. De staatssecretaris wil een proef alleen goedkeuren als dat is gebaseerd op een goed onderzoeksvoorstel. De proef van met bovengronds uitrijden van mest door leden van de VBBM en de Noordelijke Friese Wouden waarvoor ze geen verlenging wil, werd vorig jaar al beƫindigd.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: