Fosfaatoverschot 9 miljoen kilo groter door plannen Dijksma

Door de aanscherping van de fosfaatnormen zoals voorgesteld door staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken (EZ) stijgt het landelijk fosfaatoverschot in Nederland in 2015 met 9 miljoen kilo. Dat blijkt uit berekeningen van Boerderij op basis van de aangescherpte fosfaatnormen in 2014 en 2015 die Dijksma wil invoeren. Het extra overschot aan fosfaat is gelijk aan ruim 20% van de fosfaatproductie door varkens en ruim 10% van de fosfaatproductie door rundvee.

Op bouwland met fosfaattoestand ‘laag’ gaat de norm in 2014 al met 5 kilo omlaag naar 80 kilo per hectare. In 2015 gaat voor vrijwel alle overige grond de norm ook 5 kilo per hectare omlaag. Dat resulteert in een lagere plaatsingsruimte van bijna 9 miljoen kilo fosfaat voor heel Nederland. Op bouwland kan dan ten opzichte van 2013 4,6 miljoen kilo fosfaat minder aangewend worden. Op grasland wordt de ruimte voor fosfaat 4,1 miljoen kilo lager. Een flink deel van de winst via het voerspoor wordt op deze manier teniet gedaan.

Volgens het Ministerie van EZ zijn de effecten van de lagere normen nog niet doorgerekend. Dat gaat wel gebeuren door het Planbureau voor de Leefomgeving in zijn evaluatie mestverwerking aldus een woordvoerder van EZ. Deze rapportage verschijnt mogelijk in oktober en is medebepalend voor de vraag of mestverwerking voldoende van de grond komt en de bestaande dierrechten afgeschaft kunnen worden of dat het dierrechtensysteem wordt uitgebreid met dierrechten voor melkvee.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail:
Lees ook