Mestplan: voldoende capaciteit mestverwerking

Om dierrechten te voorkomen heeft de veehouderij voldoende mestverwerkinginitiatieven. Voor de komende twee jaren is genoeg capaciteit om het mestoverschot te verwerken.

Dat staat in het mestplan dat LTO Nederland en brancheorganisaties vandaag aanbieden aan staatssecretaris Dijksma en haar collega Wilma Mansveld (Infrastructuur en milieu).

Dijksma heeft de sector een half jaar de tijd gegeven om aan te tonen dat er voldoende capaciteit is, voordat ze zou overgaan tot het handhaven van dierrechten voor pluimvee, varkens en invoeren van rundveerechten. In januari sprak ze de verwachting uit dat er genoeg initiatieven zouden zijn. Voor 1 juli wilde Dijksma een overzicht van beschikbare mestverwerkingcapaciteit. Een verwerkingsinitiatief moet het fosfaat exportwaardig maken.

Weekblad Boerderij heeft dit jaar de mestverwerkingscapaciteit berekend. Uit hun cijfers bleek dat de verwachte verwerkingscapaciteit van dierlijke mest voldoende is om het te verwerken fosfaatoverschot weg te werken. Maar 2015 zou niet gehaald worden, berichtte het blad. Gebrek aan financiering en het moeizaam afgeven van vergunningen voor mestverwerkinginstallaties zijn struikelblokken waardoor de mestverwerkingcapaciteit niet voldoende op gang kan komen voor 2016.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail:
Lees ook