Mestportaal analyse week 13: Alles twee tot drie weken later

De prijs van de mestportaalnotering blijft voor de vierde achtereenvolgende week steken op de tweeënhalve euro. Op de mestmarkt is nauwelijks activiteit.

Hier en daar wordt mest uitgereden, maar in de meeste delen van Nederland is het akelig rustig. Dat komt door het koude weer. De vorst is een lelijke spelbreker in deze periode, wanneer akkerbouwers volop willen poten en bemesten. In sommige delen van Nederland was de grondtemperatuur in de afgelopen dagen overdag -6 C°: grond bewerken en bemesten is dan geen optie.

Een uitzonderlijke maand, dat was maart 2013. Vorig jaar waren rond half april de mestsilo’s leeg en uitgereden. Nu is meer dan de helft nog in opslag. Dat betekent dat de maand april een heel drukke maand zal worden zodra het weer omslaat. Dat zal zijn weerslag hebben op de mestnotering.

De zon wint wel aan kracht. Op de dagen dat deze schijnt warmt de grond voldoende op om rond het middaguur bewerkt te kunnen worden. Zeker op grasland kan er dan goed uitgereden worden, op bouwland blijft het lastig.

Varkenshouders hebben over het algemeen nog capaciteit voor mestopslag en staan niet met de rug tegen de muur. Ze wachten op betere afzetprijzen en betere betalingsvoorwaarden met betrekking tot het transport en injecteren.

Meer over: Mestnotering | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: