Mestportaal analyse week 41: Mestverwerking vooralsnog niet van invloed op prijs

De handel in mest verloopt momenteel rustig. Er wordt voornamelijk mest naar opslagen gereden. De Mestportaalnotering blijft onveranderd. In hoeverre de verplichte mestverwerking gevolgen zal hebben voor de mesthandel, vinden handelaren nog moeilijk in te schatten. Op de mestprijs zal de verplichte verwerking weinig invloed hebben, denken ze vooralsnog.

De verplichte mestverwerking geldt per 1 januari 2014 voor bedrijven die hun mest niet binnen de normen op hun eigen land kwijt kunnen: zij moeten hun mest (laten) verwerken. Met mestverwerking wordt de mest opgewaardeerd. De opgewaardeerde mest zal voornamelijk worden geƫxporteerd.

Mesthandelaren vragen zich of landen voor deze duurdere mestproducten willen betalen. Sowieso hebben de ons omringende landen zelf al voldoende mest (Belgiƫ en Duitsland, met uitzondering van het oosten en zuiden van Duitsland), handelaren zullen dus verder met de mestproducten moeten rijden, wat de prijs nog hoger maakt.

Waar mogelijk wel meer vraag naar komt, is hoog opgewaardeerde mest, zoals droge kippenmest tot korrels. Maar het verwerken van bijvoorbeeld rundveedrijfmest tot op het niveau van korrels uit kippenmest, is volgens handelaren niet haalbaar.

Handelaren verwachten vooralsnog dat de mestverwerkingsplicht weinig invloed zal hebben op de mestprijs.

Meer over: Mestnotering | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: