Mestportaal analyse week 46: Typische novembermaand

De mestmarkt komt nog niet op gang, daardoor blijft de mestportaalnotering ongewijzigd. Weinig nieuws onder de zon, want volgens mesthandelaren gaat het vaak zo in november.

Er is weinig aanbod en niet zo veel vraag naar mest. De vraag of er in het voorjaar wellicht noodzaak ontstaat  voor het aanvoeren van mest, blijft onbeantwoord. Volgens handelaren is het nog te vroeg dat te voorspellen. Akkerbouwers zijn nog niet massaal met bouwplannen voor volgend jaar bezig.

Mestboetes DR gestegen

Dienst Regelingen heeft in 2011 in totaal voor ruim 1,6 miljoen euro aan mestboetes opgelegd. Het gaat om 234 bedrijven die per bedrijf gemiddeld bijna 7.000 euro moeten betalen. De boetes zijn opgelegd omdat de bedrijven de gebruiksnormen en de verantwoordingsplicht uit de meststoffenwet hebben overschreden. Opvallend is de hoogte van de boetes, die variƫren tussen 400 en 115.000 euro.

Een rondgang langs mesthandelaren brengt over de aanleiding van de boetes niet veel duidelijkheid. Zij zeggen geen regels te overtreden en dat ze niet kunnen zeggen of het opvallend is of niet. Wel duidelijk is dat controleapparatuur steeds beter wordt, dat zou een oorzaak kunnen zijn.

Meer over: Mestnotering | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: