Strengere mestnormen op zand en löss

In het hele zand- en lössgebied in Nederland wordt de wettelijke werkingscoëfficiënt van varkensdrijfmest per 1 januari 2014 verhoogd van 70% naar 80%. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer over het vijfde actieporgramma Nitraatrichtlijn. Met onder meer deze maatregel moet op termijn ook in het zand- en lössgebied een gemiddelde nitraatconcentratie van 50 mg/l worden gerealiseerd, aldus Dijksma.

Naast de verhoging van de werkingscoëfficiënt wordt per 1 januari 2015 voor het zuidelijk zand- en lössgebied een korting doorgevoerd van 20% op de stikstof-totaalgebruiksnorm voor uitspoelingsgevoelige akker- en tuinbouwgewassen, inclusief maïs. Voor verplichte afvoer van gewasresten, waar in de brief van 8 mei nog over werd gesproken, bleek geen draagvlak bij de sector, schrijft de staatssecretaris.

Generiek worden de fosfaatgebruiksnormen in 2014 en 2015 verlaagd conform de indicatieve normen uit het vierde actieprogramma. Hiermee wordt toegewerkt naar een niveau van evenwichtsbemesting.

Om lokaal en regionaal maatwerk mogelijk te maken kan vanaf 2015 kan ontheffing aangevraagd worden van de generieke gebruiksnormen als er gebruikt wordt gemaakt van wetenschappelijk onderbouwde en geborgde initiatieven. Een voorbeeld van een dergelijk initiatief dat nu al praktijkrijp is, is de praktijkproef met bedrijfsspecifieke fosfaatevenwichtsbemesting op basis van de Kringloopwijzer voor de melkveehouderij.

Over zowel de keuze als de invulling van de maatregelen is overleg gevoerd met LTO. Dat heeft geleid tot overeenstemming over een aantal maar niet over alle maatregelen die in het vijfde actieprogramma genomen moeten worden. Hierover leest u meer in de brief van Dijksma op de website van het ministerie van EZ.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail:
Lees ook