Aanmelden voor derogatie kan tot 13 juni

Voor 2014 wordt, in verband met het moment waarop Nederland derogatie krijgt, afgeweken van de standaardtermijnen voor aanmelding voor derogatie en voor het indienen van bemestingsplannen en eventueel ook grondmonsters. Veehouders die gebruik willen maken van derogatie, kunnen zich in de periode van 1 mei tot en met 13 juni op de gebruikelijke wijze aanmelden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor ondernemers zal nadere relevante informatie worden gepubliceerd via de site van de RVO. Verder zal Dijksma op korte termijn het vijfde actieprogramma, waarover overeenstemming met de Europese Commissie is bereikt, formeel vaststellen. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

Het Nitraatcomité heeft in de vergadering van 23 april het voorstel om Nederland derogatie van de Nitraatrichtlijn te verlenen voor de periode 2014-2017 aanvaard. Nu het Nitraatcomité heeft ingestemd met derogatie voor Nederland, zal de Europese Commissie op korte termijn de formele derogatiebeschikking geven. Om veehouders de mogelijkheid te geven gebruik te maken van de derogatie, moeten de voorwaarden worden opgenomen in het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet. De wijziging van het uitvoeringsbesluit zal binnen enkele dagen in de Staatscourant worden gepubliceerd.

Dijksma gaat zoeken naar een adequate oplossing, daar waar een knelpunt ontstaat voor ondernemers die er niet op hadden gerekend in 2014 over tenminste 80% grasland te moeten beschikken. Voor agrarische ondernemers die in 2013 van derogatie gebruik maakten en toen minder dan 80% grasland in het bouwplan hadden én die, als gevolg van aangegane verplichtingen, in 2014 niet in staat zijn te voldoen aan de 80%-eis, zal zij een redelijke overgangstermijn treffen.

Het gaat om ondernemers die voorbereidingen hebben getroffen waar nu niet meer eenvoudig zonder financiële consequenties van is af te wijken. De voorziening heeft betrekking op de 80%-eis in het bouwplan, niet op de hoogte van de stikstofnormen voor dierlijke mest. Ondernemers die gebruik willen maken van deze voorziening, melden dat tegelijk met aanmelding voor derogatie bij de RVO en moeten bewijzen dat zij vóór 21 maart 2014 onherroepelijke financiële verplichtingen waren aangegaan. Via de site van de RVO zullen ondernemers worden geïnformeerd over de specifieke invulling van de voorziening.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: