Mestportaal analyse week 7: Geen haast voor boeren

Het mestseizoen is van start gegaan. Althans, uitrijden op bouwland mag weer. Daar wordt tot op heden nog maar weinig gebruik van gemaakt. Dat komt met name doordat de bodem nog te nat is en omdat veehouders wachten op lagere prijzen. De mestportaalnotering blijft gelijk en handelaren voorspellen dat de prijs eerder iets zal zakken dan stijgen.

De rustige periode is nog niet voorbij. De meeste mest die distributeurs nu vervoeren gaat naar opslagen. Boeren hebben geen haast met mest aanbieden, want de putten zijn niet overvol en de prijzen zijn gewoonweg te hoog. Maar de verwachting is dat wanneer er een paar boeren besluiten het land op te gaan, er meerdere volgen en de markt open ligt: een domino-effect.

Nog altijd spelen er vragen over de nieuwe mestwet. Onduidelijkheden zijn er vooral over de mestwetgeving en de derogatie. Die is er nog steeds niet. Het DR-loket meldt dat het op dit nog niet zeker is of Nederland voor de jaren 2014 – 2017 opnieuw derogatie krijgt. Wel of geen derogatie, onduidelijkheden moeten volgens de mesthandelaren en intermediairs uit de wereld worden geholpen door de regering.

Meer over: Mestnotering
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: