NMV: ‘Fosfaateis derogatie onbehoorlijk bestuur’

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is onaangenaam verrast door de nog verdere aanscherping van de voorwaarden voor Nederlandse derogatie. Bedrijven die gebruik maken van derogatie mogen geen fosfaatkunstmest gebruiken. De NMV spreekt van onbehoorlijk bestuur. Fosfaat is niet relevant in de Nitraatrichtlijn. Bovendien bestaat er voor Nederland al een plafond voor fosfaat in de bemesting.

Juist op bodems met lage fosfaatwaarden of op fosfaat fixerende bodems kan bijna geen gewas worden verbouwd zonder fosfaatkunstmest, stelt de NMV. Een verbod hierop zal leiden tot extreme verarming van de bodem. Zo dwingt een onnodige aanscherping van regelgeving boeren juist om over te gaan tot slechte landbouwpraktijken.

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft eerder aangekondigd een voorziening te treffen voor boeren die dit jaar niet meer in staat zijn te voldoen aan de voorwaarde om over 80% grasland te beschikken. Deze regeling zal begin volgende week worden gepubliceerd. Aangezien de meeste boeren de maïs voor dit seizoen al met kunstmestfosfaat als rijenbemesting hebben gezaaid zal dit in deze regeling moeten worden meegenomen, vindt de NMV.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: