‘Partijbemonstering mest wordt mogelijk’

Om de monsterneming van mest niet alleen objectief maar ook representatief te laten verlopen, wordt partijbemonstering mogelijk. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

De Commissie Deskundigen Meststoffenwet heeft geoordeeld dat uit een partij een monster genomen wordt dat representatiever is dan met de huidige werkwijze. Dat komt omdat een partij volgens de Commissie beter toegankelijk is voor een monsternemer. Ook het beschrijven van de bemonsterwijze zou helpen bij het representatiever maken van bemonstering.

Borging noodzakelijk

Om zeker te zijn dat de afgevoerde mest daadwerkelijk afkomstig is van de bemonsterde partij is borging nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval als er op een bedrijfslocatie één partij vaste mest aanwezig is, die binnen afzienbare tijd afgevoerd wordt. Op een bedrijfslocatie met meerdere partijen vaste mest zal de ondernemer aan de overheid moeten aantonen dat hij de tracering geborgd heeft. Als hij dat niet kan, zal hij iedere afzonderlijke vracht moeten laten bemonsteren door de onafhankelijke persoon.

De systeemwijziging wordt om praktische redenen gefaseerd ingevoerd, te beginnen met dikke fractie. Daarna wordt de nieuwe werkwijze ook voor andere mestsoorten toegepast. Uitzonderingen zijn alleen mogelijk als private systemen voldoende waarborging bieden.

Meer over: Algemeen | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: