Geen uitstel voor invoering elektronische monitoring luchtwassers

Er komt geen uitstel van de wettelijke verplichting voor elektronische monitoring van luchtwassers in stallen. Veehouders hebben reeds drie jaar tijd gehad om elektronische monitoring aan te brengen. Het is een verkeerd signaal om aan het einde van de termijn degenen te belonen die niets hebben gedaan. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu in antwoord op een verzoek van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Nederland.

De NVV en de LTO hadden verzocht om uitstel van de wettelijke verplichting voor elektronische monitoring van luchtwassers in stallen. De reden die werst aangedragen is dat de varkenssector momenteel in zware crisis verkeert en sprake is van forse investeringen.

Elektronische monitoring is een verplichting die is opgenomen in het Activiteitenbesluit. De verplichting geldt vanaf 1 januari 2013 voor nieuwe nieuwe luchtwassers. Voor luchtwassers die op datum reeds aanwezig waren is voorzien in een overgangstermijn van drie jaar.

De overgangstermijn is nu bijna verstreken. Veehouders hebben reeds drie jaar de tijd gehad om elektronische monitoring aan te brengen. Er zijn ook aanwijzingen dat de kosten veel lager zijn dan bij ingang van de regeling was verondersteld lager zijn dan bij ingang van de regeling was verondersteld namelijk maximaal 3.503 euro in plaats van minimaal 3.500 euro. Het is een verkeerd signaal om aan het einde van de termijn degenen te belonen die niets hebben gedaan. Degenen die nog niet elektronisch monitoren zouden daarmee een concurrentievoordeel hebben ten opzichte van degenen die wel al aan deze verplichting hebben voldaan, aldus Dijksma. (Ministerie Infrastructuur en Milieu / AgriHolland)

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: