Kwaliteitseisen mineralenconcentraat verscherpt

Wanneer het aantal bedrijven dat aan de pilot mineralenconcentraat uit dierlijke mest deelneemt vergroot, zullen er waarschijnlijk scherpere eisen gaan gelden. Dat meldt staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Het voorgaande onderzoek naar de productie en het gebruik van mineralenconcentraten uit dierlijke mest is op 31 december 2014 afgerond en vanaf 1 januari 2015 een nieuwe fase ingegaan. Een nieuwe regeling is opengesteld voor een periode tot 31 december 2017, waaraan opnieuw 10 bedrijven kunnen deelnemen. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken is met de Europese Commissie in gesprek over uitbreiding van deze pilot. Ze hoopt het aantal bedrijven dat aan de pilot deelneemt in de loop van 2015 met instemming van de Europese Commissie te vergroten. In dat geval zullen er waarschijnlijk scherpere eisen gaan gelden.

Bedrijven wordt in de nieuwe pilot gevraagd mineralenconcentraat te produceren met specifieke kwaliteitseisen, zoals het gehalte minerale stikstof, de verhouding stikstof en fosfaat en de elektrische geleidbaarheid. Deze parameters borgen de landbouwkundige effectiviteit en daarmee de milieukwaliteit. Ook zijn ze een instrument voor de handhaving om mineralenconcentraat van dierlijke mest te kunnen onderscheiden.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: