Mineralenvoorziening in natuurgebieden kan afwijken

Veehouders die hun koeien in natuurgebieden weiden moeten er rekening mee houden dat dit gevolgen kan hebben voor de mineralenvoorziening. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren. Op natuurweiden gelden vaak beheersovereenkomsten, er mag veel minder of niet bemest worden. Als de grond al enkele jaren niet meer bemest is, kunnen tekorten aan bepaalde mineralen ontstaan of scheve verhoudingen in mineralen.

Dit beïnvloedt de opname door het gewas en uiteindelijk ook de opname in het dier zelf. Door hoge gehalten aan ijzer neemt het gewas koper en selenium slechter op, waardoor het dier deze mineralen minder goed kan benutten. Door tekorten aan mineralen of vitaminen kunnen gezondheidsproblemen ontstaan.

Afhankelijk van de grondsoort bevat de bodem bepaalde gehalten aan mineralen. Kleigronden zijn het rijkst aan mineralen. Uit zandgrond kunnen mineralen uitspoelen en in veengrond kunnen door de lage zuurgraad bepaalde mineralen laag zijn of niet opneembaar voor het gewas.

Veehouders die gebruik willen maken van natuurweiden, houd dan voor de gezondheid van uw runderen rekening met bovenstaande factoren. Als er problemen te verwachten zijn, overleg dan met zowel de dierenarts als de verhuurder over preventieve maatregelen. (AgriHolland)

Meer over: Nieuws | Uitrijden
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: