NVV: Twijfel over PAS

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) heeft bij het Ministerie van Economische Zaken een zienswijze voor de PAS ingediend. De vakbond heeft twijfels over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). In de zienswijze wordt gevraagd de ontwikkelingsruimte voor veehouders te waarborgen.

De NVV acht het van belang dat het voor varkenshouders mogelijk is en blijft om vergunningen te verkrijgen op grond van de Natuurbeschermingswet. Met de invoering van de PAS is het volgens de vakbond maar de vraag of dit stand houdt. In het geval de PAS doorgang vindt, moet de overheid zorgen voor waarborgen en zekerheden.

De voornaamste bezwaren van de NVV zijn dat de gemaakte afspraken uit de overeenkomst generieke maatregelen niet gewaarborgd. In de PAS moet gewaarborgd worden dat 56% van de depositieruimte die ontstaat als gevolg van de reductie van de ammoniakuitstoot met 10 kiloton, beschikbaar komt voor de veehouderijsector door extra ontwikkelruimte. Er is nu geen duidelijkheid over de omvang van de ontwikkelingsruimte en over de verdeling daarvan. Die duidelijkheid is wel gewenst en er moet inzicht in worden verschaft. Het is nu onduidelijk of dat bijvoorbeeld gebeurt per provincie, of per sector, of per Natura 2000-gebied.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: