Onder hoge druk mestflatten wegwassen

Vorig jaar voerde Amazing Grazing een proef uit waaruit is gebleken dat door slepen, in combinatie met een (kunstmatige) regenbui van 10 millimeter, mestflatten het snelst verdwijnen. Om water te besparen is het project nu bezig met een proef om mestflatten weg te wassen met water onder hoge druk. Dat meldt Melkvee.nl. Met deze proef wil Amazing Grazing kijken of de mestflatten sneller zullen verdwijnen en welk effect dat heeft op het graasgedrag van de koeien.

Beweidingsverliezen

Mestflat

Foto: Amazing Grazing

Mestflatten beperken de grasproductie en geven veel beweidingsverliezen. Volgens Amazing Grazing een argument voor veehouders om de koeien juist op stal te houden. Het slepen van mestflatten geeft vaak versmering van het gras en geeft minder kans op een natuurlijke afbraak van de mestflat door insecten en regenwormen. Direct beregenen na het slepen zou versmering tegen kunnen gaan en de mest beter verspreiden.

In het onderzoek is na de eerste snede wassen met verschillende hoeveelheden water onder lage en hoge druk (50 respectievelijk 90 bar) toegepast. Om het effect van de behandelingen te bepalen op het graasgedrag zal een panel van 8 koeien ingezet worden op proefveldjes. (Melkvee.nl).

Meer over: Nieuws | Uitrijden
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: