Ontwerp mestactieprogramma Vlaanderen

Het vijfde Actieprogramma van de Vlaamse overheid ter uitvoering van de Europese Nitraatrichtlijn (MAP5) gaat uit van een versterkte gebiedsgerichte aanpak met strengere maatregelen in focusgebieden waar de nitraatresidu’s nog steeds te hoog liggen. Dat meldt VILT, het Vlaamse infocentrum land- en tuinbouw.

In het actieprogramma  kunnen bedrijven als focusbedrijf aangeduid worden als de nitraatresiduen op bedrijfspercelen te hoog blijken. Uit de ontwerpnota van Vlaamse Landmaatschappij (VLM) voor de periode 2015-2018 over het vijfde Actieprogramma blijkt verder dat de normen voor stikstof- en fosfaatresidu’s aangescherpt worden. Om de strengere normen te halen, wil de VLM meer terreincontroles uitvoeren zowel in als buiten de focusgebieden, gebieden waar de nitraatconcentraties in het oppervlaktewater worden overschreden of waar de ontwikkeling van nitraatconcentratie in het grondwater onvoldoende vooruitgang toont.

De verscherpte doelstellingen moeten bereikt worden via een geïntegreerde aanpak op bedrijfsniveau. Dat wil onder meer zeggen dat ook bedrijven buiten focusgebieden aangeduid kunnen worden al focusbedrijf. In MAP5 gelden uitzondering voor het gebruik van compost en stalmest, omdat het meststoffen zijn die bijdragen tot de toename van de effectieve organische stof en tegelijkertijd een laag risico vormen voor de ongewenste verliezen van stikstof en fosfor. (VILT / AgriHolland)

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: