‘Wetgeving grensoverschrijdende handel eind 2015’

Tegen eind dit jaar hoopt de Europese Commissie klaar te zijn met een nieuw wetgevend kader voor grensoverschrijdende handel in mest en meststoffen. Dat meldt het Belgische VILT op basis van een bijeenkomst, georganiseerd door Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM). Eén van de grootste uitdagingen blijkt het complementair maken van de verschillende nationale wetgevingen, en in dat opzicht waren volgens de Belgen ook de bijdrages van sprekers uit Nederland en Frankrijk relevant.

De herziening van de wetgeving moet de vrije handel van verwerkte mestproducten binnen Europa mogelijk maken, zo vertelde Eric Liégeois (DG Enterprise), die bij de Europese Commissie de herziening in goede banen leidt. Momenteel wordt de grensoverschrijdende handel geregeld door nationale wetgevingen, wat tot complexe situaties en veel dubbele controles en analyses leidt, aldus Liégeois. Daarom wil Europa zorgen voor een geharmoniseerde Europese wetgeving die bepaalt wanneer een afvalstof een product wordt, en vervolgens welke producten het label krijgen van ‘Europese meststof’.

Tegen het einde van 2015 zou de wetswijziging volledig afgerond moeten zijn, al is het niet zeker of de Commissie die streefdatum haalt. Grootste struikelblok voor een harmonisatie blijken de vele bestaande nationale procedures, die na de implementatie van het nieuwe kader geleidelijk aan zouden verdwijnen.  LTO hoopt bijvoorbeeld dat mineralenconcentraten erkend zullen worden als kunstmestvervanger. In Frankrijk wordt dan weer geworsteld met de erkenning van digestaten via een verspreidingsplan, een homologatie of een NFU-normering.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: