Mineralenconcentraat niet gelijkgesteld aan kunstmest

Mineralenconcentraat zal na een officiële erkenning door de Europese Commissie niet zonder meer als een kunstmestvervanger binnen de Nitraatrichtlijn kunnen worden ingezet. Dat stelt Eric Liegeois, die als teamleider voor de Europese Commissie nauw betrokken is bij het voorstel voor een nieuwe Europese meststoffenverordening die deze week zal worden gepubliceerd. Zo meldt Boerderij Vandaag.

Mineralenconcentraat en andere van dierlijke mest afgeleide meststoffen krijgen in het voorstel van de Europese Commissie een Europese erkenning. Maar deze erkenning van dierlijke meststoffen betekent niet dat in het kader van de Nitraatrichtlijn nitraat-kunstmest een-op-een kan worden vervangen door stikstofhoudend mineralenconcentraat van dierlijke oorsprong, aldus Liegeois.

De meststoffen zullen worden geclassificeerd op de vorm waarin de stikstof beschikbaar komt voor de plant. In mineralenconcentraat is stikstof minder gedoseerd beschikbaar voor de plant, dan in de vorm van kunstmest of gebonden aan vaste dierlijke mest. De Europese Commissie wil in de nieuwe verordening veel minder specifiek verschillende producttypes van meststoffen definiëren. Meststoffen worden ingedeeld naar de aard van hun samenstelling en herkomst, variërend van chemische meststoffen tot organische bodemverbeteraars.

Verwerkte mestproducten moeten volgens de verordening worden geclassificeerd en gecertificeerd. Met een Europese erkenning van dierlijke meststoffen voor de Europese markt zal de export van mest en verwerkte producten minder belemmerd kunnen worden. Wel blijven lidstaten de mogelijkheid houden om voor het gebruik en de toepassing van de meststoffen eigen regels op te stellen. Landen kunnen de import van mest niet tegenhouden, maar het gebruik ervan nog wel, aldus Liegeois. (AgriHolland / Boerderij Vandaag)

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: