Voorstel nieuwe Europese regels organische en op afval gebaseerde meststoffen

De Europese Commissie heeft het voorstel gepresenteerd om regels voor meststoffen afkomstig uit afval en dierlijke mest in alle landen gelijk te stellen. Dat meldt AgriHolland. Het plan is met het voorstel een stap te zetten richting een duurzame markt voor meststoffen in Europa.

Meststoffen kunnen gemakkelijker in andere Europese landen worden afgezet, omdat er veel meer eenheid komt in de eisen. Momenteel heeft elke lidstaat bijvoorbeeld een eigen milieukader voor zware metalen en organische microverbindingen. Het betekent dat exporteurs van meststoffen in elk land een aparte aanvraag moeten doen. De Europese verordening biedt ook een beter kader voor afvalstromen die als meststof of als grondstof voor meststoffen op de markt gebracht worden.

De verordening zoals deze wordt voorgesteld door de Europese Commissie betekent nog geen Europese erkenning van mineralenconcentraat als een product dat ook als kunstmest kan worden gezien. Om als vloeibare kunstmeststof te mogen worden aangemerkt moet een meststof minimaal 2% stikstof of 1% fosfaat of 2% kalium bevatten op basis van gewicht. De mineralenconcentraten die in Nederland worden geproduceerd hebben een stikstof- en kaliumgehalte van circa 1%. Ook worden voor de erkenning maxima gesteld aan de gehaltes zware metalen in de meststoffen.

Het volledige voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van voorschriften inzake het op de markt aanbieden van bemestingsproducten is te vinden op de website van de Europese Commissie. Het voorstel van de Europese Commissie wordt nog behandeld door het Europees Parlement en de Europese Raad van ministers. (AgriHolland / Boerderij Vandaag)

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: