Informeel akkoord over Europese meststoffenwetgeving

Tussen Europese landen, het Europees Parlement en de Europese Commissie is op dinsdag 20 november een informeel akkoord bereikt over een nieuwe Europese meststoffenverordening. Dat meldt AgriHolland.

Door de wetgeving zal de productie van nieuwe bemestingsproducten gemaakt van biologisch afbreekbaar afval, dierlijke mest en andere reststromen worden gestimuleerd. Waardevolle nutriƫnten worden zo gerecycled en gaan niet verloren. Daarmee zou onder andere 30% aan fosfaatkunstmest bespaard kunnen worden. Bovendien mogen deze gerecyclede meststoffen, door het opstellen van Europese normen, nu vrij verhandeld worden op de Europese markt. De nieuwe verordening moet in 2021 van kracht worden.

Organische meststoffen die in een lidstaat van de Europese Unie worden gemaakt kunnen nu op basis van de nieuwe wetgeving zonder problemen in andere Europese landen verkocht worden. Daarnaast wordt het gebruik van biostimulanten gestimuleerd. Biostimulanten zijn micro-organismen, zoals bacteriƫn of nematoden, die de groei van planten bevorderen.

Het grootste struikelblok in de onderhandelingen was het instellen van een limietwaarde voor cadmium in fosfaatkunstmest. De limiet voor cadmium in kunstmest wordt gesteld op maximaal 60 milligram per kilo. (AgriHolland)

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: