Inval om mestfraude

De politie, de NVWA en het OM hebben op maandag 19 november op tien locaties in het zuiden van Nederland invallen gedaan. De invallen werden gedaan vanwege een strafrechtelijk onderzoek naar een agrarisch adviesbureau dat mogelijk geholpen heeft met mestfraude. Dat meldt AgriHolland.

Volgens bronnen is Bergs Advies in Heythuysen hoofdverdachte in de zaak. Het bureau helpt boeren met hun administratieve verplichtingen, adviseert boeren over hoe hun bedrijfsvoering in te richten en treedt namens hen op richting overheden. Het gaat om varkens-, melkvee- en pluimveehouders. Het vermoeden is dat het bureau boeren hielp met frauderen. Het adviesbureau zou de administratie van de boeren met ‘creatieve oplossingen’ kloppend hebben gemaakt, bijvoorbeeld ten aanzien van de hoeveelheid mest die de bedrijven mochten produceren. Hierbij zou een onjuiste voorstelling van zaken zijn gecreëerd met een onderbouwing via valse stukken.

Boeren zouden op papier minder dieren bezitten dan dat zij in werkelijkheid hadden. Ook is er een verdenking dat er is gesjoemeld met de mestadministratie zodat het lijkt alsof er meer mest is afgevoerd dan in werkelijkheid gebeurde. Ook zouden adviseurs boeren in de administratie hebben laten opgeven dat ze over meer grond beschikten dan dat zij in werkelijkheid hadden. Verder zijn mogelijk aanvragen voor vergunningen vals opgemaakt om de regelgeving te omzeilen.

Er is gezocht in een bedrijfspand in het midden van Limburg. Er is ook gezocht in 4 woningen van de 3 leidinggevenden van het bedrijf en een zelfstandig adviseur. Daarnaast is gezocht bij 5 veehouders die gebruik maakten van diensten van het adviesbureau. Er is administratie in beslag genomen. Daarnaast is er beslag gelegd op onroerende zaken om de incasso van eventuele toekomstige boetes zeker te stellen. Bergs Advies heeft 38 werknemers en werd al maanden in de gaten gehouden door de inlichtingen- en opsporingsdienst van de NVWA, melden de bronnen rond het onderzoek. De NVWA richt zich bij de aanpak van fraude ook op faciliteerders. Zij spelen door hun kennis en diensten vaak een cruciale en moeilijk te vervangen rol bij het plegen van fraude. Door faciliteerders aan te pakken kan dit fraudeurs frustreren. (AgriHolland)

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: