Groene stroomsubsidies onder vuur in Vlaanderen

Na gerechtelijke acties bij mestverwerkende bedrijven liggen de groene stroomsubsidies voor mestvergistingsinstallaties onder vuur in het Vlaams parlement. Daarover schrijft De Standaard. Eerder stelde ook de Nederlandse Tweede Kamer de SDE++ voor mestvergisting ter discussie.

In Vlaanderen ging tussen 2016 en 2020 minstens 215 miljoen euro aan certificaten voor de opwekking van groene stroom en meer dan 95 miljoen euro aan certificaten voor warmte-krachtkoppelingen naar exploitanten van agrarische vergisters. Ongeveer een derde van die installaties gebruikt overigens geen mest, en bij die installaties die wel mest verbruiken, vormt mest iets meer dan 25% van de gebruikte massa.

Minister Demir van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme noemt het systeem van groenestroomcertificaten een erfenis uit het verleden. “Anno 2021 is het bijna ondenkbaar dat we zo’n systeem in het leven zouden roepen. We moeten ons inderdaad afvragen of we geen onrendabele sector kunstmatig in leven houden. Ik wil dat debat gerust aangaan”, aldus de Vlaamse minister.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: