Kosten mestafzet blijven hoog

Vanaf vrijdag 16 februari mag er weer drijfmest worden uitgereden. Maar het is op veel plekken te nat om het land op te gaan. De start van het bemestingsseizoen zou wat verlichting op de mestmarkt kunnen geven, maar de weersomstandigheden werken niet mee. De mestafzetkosten blijven hoog zo is de verwachting.

Op diverse bedrijven zit de mestopslag nagenoeg vol. Het is lastig om extra opslagruimte te vinden en de mestverwerkingsbedrijven hebben het druk. De mestafzetkosten blijven hoog zo is de verwachting. Rundveehouders betalen gemiddeld circa 30 euro per kuub en varkenshouders gemiddeld circa 32,50 euro om een kuub mest af te zetten. Dat is circa 10 euro per kuub meer dan in het voorjaar van 2023.

De NVWA heeft al op een aantal plekken overtredingen geconstateerd waarbij er te vroeg mest werd uitgereden. Er is daarbij proces-verbaal opgemaakt. Om hoeveel gevallen het gaat, brengt de organisatie niet naar buiten. De NVWA controleert ook op het zorgvuldig naleven van de regels voor het uitrijden van mest. Controleurs nemen deze controle mee in de dagelijkse werkzaamheden, of gaan gericht op pad wanneer er meldingen zijn gedaan. (AgriHolland / Boerderij)

Meer over: Nieuws | Uitrijden
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: