Velddemonstratie mineralenconcentraat in Ammerzoden

Het project van ZLTO, Mineralen op Maat, brengt de productie, de afzet en het gebruik van mineralenconcentraat in kaart. Een van de deelnemers aan het project is Theo van Gogh uit Ammerzoden. Op zijn bedrijf vond een velddemonstratie plaats en mestportaal.nl was erbij.

Mineralenconcentraat is een product dat gewonnen wordt uit dierlijke mest. Het wordt geleverd in vloeibare vorm en heeft een bemestende waarde van ongeveer 8 kilogram stikstof, vrijwel geen fosfaat en 10 kilogram kali per kuub. Hoe mineralenconcentraat het beste toe te dienen is op gras of maisland, is te zien in onderstaande video.

Een andere kunstmestvervanger is spuiwater, een afvalstof afkomstig uit luchtwassers van varkensstallen. Het bevat veel stikstof en zwavel. Vanwege het hoge zwavelgehalte is de gift ongeveer 1 kuub per hectare. Op de video is te zien dat een spaakwielbemester of een veldspuit het meest geschikt is voor de toediening van spuiwater.

Overigens is het gebruik van mineralenconcentraat nog niet toegestaan als kunstmestvervanger. Daarvoor moet de Europese Commissie nog toestemming geven.

Meer over: Achtergrond | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: